Ücretsiz Kargo

Aynı Gün Kargo

En iyi fiyat

En iyi fiyat

Güvenli Site

%100 Güvenli Site

Radyatör montajı ısıtıcıların verimli olarak çalışması, ısı kaybı hesaplarında ele alınan değerlerin doğruluğu ve sistemde enerji kaybının oluşmaması için önemlidir.


Geçmişten günümüze kadar çok çeşitli ısıtıcılar üretilmiştir. Bunlar borulu, kanatlı, levha, sıcak hava apareyleri, dilimli, panel gibi olmakla beraber yapıldıkları malzemeye göre de (alüminyum, döküm, çelik vb.) adlandırılır. Biz bunlardan sadece en çok kullanılan ve kullandığımız dökme dilimli ısıtıcılar ile panel radyatörlerin montajını göreceğiz. Radyatörler ile ilgili teknik bilgiyi radyatör ve özellikleri makalesinden edinebilirsiniz.


Döküm Radyatör Radyatör

Dökme dilimli radyatör ile panel radyatör


Bu radyatörlerden dökme dilimli radyatörün dilimlenebilmesi, arızalı parçanın değiştirilebilmesi ya da dilim eklenmesi avantajıdır. İşçiliği zor ve kendisi ağırdır. Montaj edilme süresi uzundur. Geç ısınır geç soğur. Panel radyatöre göre daha dayanıklıdır. Fabrikadan piyasa da 10’lu dilimler hâlinde sunulurlar. Özellikle kamu binalarında (okul, hastane…) çokça kullanılırdı. Panel radyatörler ise; hafif olması, görünümün estetik olması, özellikle işçiliğinin kolay olması, taşınmasının hafif olmasından dolayı rahat olası gibi avantajları bulunmaktadır. Günümüzde en fazla bunlar kullanılmaktadır.


Panel radyatörler yüksekliğine ve uzunluğuna göre piyasada satılmaktadır. Ayrıca panel ve kanat miktarı da hem fiyatında hem de ısı veriminde etkili olmaktadır.


Panel Radyatör Ölçüleri


Panel radyatör ölçüleri


Döküm radyatörler ise; hem yüksekliğine hem de genişliğine göre satılırlar.


Döküm Radyatör Ölçüleri


Döküm radyatör ölçüleri


Radyatör Montajı için Dikkat Edilecek Hususlar


– Radyatörlerin duvarla arasındaki mesafe en az 40 mm, yerden yüksekliği de yine en az 70 mm olmalıdır. Genelde 100 mm’dir.

– Isıtıcılar pencere altlarına konur.

– Dökme dilimli radyatörlerde dilim arası 6 mm olduğundan konsollar buna göre delinmelidir.

– Isıtıcılar asla alttan gidiş ve üstten dönüş olarak bağlanmamalıdır.

– Bağlantılarda radyatörlerin giriş ve çıkışlarına vana koyulmalıdır.

– Radyatörün üst bağlantı ağzında hava alma purjörü olmalıdır.

– 1,6 metreden uzun radyatörler (dökme dilimli radyatörlerde 30 dilimden sonra), kombi pompasının radyatör içi sirkülasyonu tam yapabilmesi ve radyatörden tam ısıl verim alınabilmesi için farklı taraflardan çapraz bağlanmalıdır.

– Branşman boruları 250 mm’den az 1500 mm’den fazla olmamalı ve gidiş ve dönüş branşman eğimleri verilmelidir.


Isıtıcı Asma İşlemi


Isıtıcı asmadan önce yerinin hazırlanması gerekmektedir. Bunun için radyatör konsolunun ya da askı köşebendinin duvara monte edilmesi gerekmektedir.


Isıtıcı montajında diğer konsolu takarken dilim arası mesafeyi hesaplayarak ve gönyesine bakarak monte ediniz. Panel radyatörlerde ise üretici firma kataloğunda yer almakta ya da metre ile ölçülüp, buna göre montaj aparatı duvara monte edilmelidir.


Panel Radyatör Montajı


Panel radyatör askı yerleri ve L konsol montajı


Konsollar veya köşebentler monte edildikten sonra dikkatlice radyatör yerine asılır. Bu işlem yapılırken elimizi kesmemeye ve ayağımıza düşürmemeye dikkat etmeliyiz. Dökme dilimli radyatör konsolu ve kelepçesi duvara monte edildikten sonra en az1 gün beklememiz betonun kuruması gerekmektedir. Aksi takdirde radyatörü koyduktan sonra düşebilir.


Radyatör Montajı

Isıtıcıların montajında ve kullanımında bazı konulara dikkat etmek gerekir.


Radyatör Isı Kaybı


Isıtıcıların konulacağı yere göre ısı kaybı


Bunlara ilave olarak, ısıtıcıların üstünü kesinlikle örtmemeli, önü kapatılmamalı, perde, koltuk gibi şeyler gelmemelidir. Bu durumda verim kaybı yaşanmaktadır. Banyo ve mutfak gibi hacimlerde bazen zorunlu olarak radyatörü yükseğe asmak gerekir. Bu durumda verimi %10 azalmaktadır. Amaç ısıtıcılardan en yüksek verimi almaktır.


Radyatör montajı işlemi yanısıra sistem devreye alındıktan sonra zamanla peteklerin iç yüzeylerinde kireç, çamur, balçık ve korozyon artıkları birikerek ısınma veriminin düşmesine neden olur. Bu durumda petek temizliği yapılması gerekmektedir. Radyatör temizliği ile ilgili “Petek Temizliği ve Kuralları” konusundan daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Yorumlar: 0

Henüz yorum yapılmadı

Yorum yaz

E-posta adresinizi yazınız. (Sitede yayınlanmayacaktır)*